Wat je moet weten als je wilt veranderen


Hoe vaak willen we niet dingen veranderen, maar lukt het ons niet om dat te doen. Toch ervaren we datgene wat niet lekker loopt als een probleem. Maar hoe urgent is dat probleem voor jou?

Waarom zou je dingen willen veranderen?


Om echt iets aan te pakken, te veranderen is een soort interne commitment nodig. Een ervaring/gevoel of inzicht dat je doet besluiten om te veranderen. 

 Het gaat dus om de noodzaak om te komen tot een andere strategie of aanpak. 

 

Hoe vaak gebeurd het niet dat mensen bij mij aankloppen met de vraag of dingen anders kunnen. "Ik moet het echt anders doen", "het loopt niet lekker".

HELP!!!!! 

Maar om iemand te helpen, zal eerst duidelijk moeten zijn wat de hulpvraag is. Als die niet duidelijk is, is de urgentie om te veranderen ook niet groot.  Als je in de zomer geen dorst hebt, ga je niet op zoek naar drinken. Je zal dan zeker niet je stoel uitgaan om een glas drinken in te schenken. Maar als je enorme dorst hebt zul je die stap zeker wel nemen.

MOE, MOETEN, MOE

Stel je loopt al een tijdje op je spreekwoordelijke tandvlees. Je bent moe, de dagelijkse gang van zaken kan je net aan en daarna is het helemaal op. Sociale uitjes doe je bijna niet meer want je hebt geen puf. Je werk houd je nog maar net vol en eigenlijk is dit niet wat je heel leuk vindt. maar je hebt het gevoel geen keuze te hebben. Hoe groot is jouw hulpvraag?

Stel jezelf de volgende vragen eens:

- wat is de aanleiding van het probleem?

- Waar heb je last van, wat belemmerd je het meeste?

- Wat zijn de dingen die je niet lukken?

- wat zijn de dingen die je mist of ontbreken?

- Hoe je nu doet (jouw huidige patroon) wat levert dat jou op korte termijn op?

- Hoe je nu doet (jouw huidige patroon) wat levert dat jou op lange termijn op?


Ja, bij het antwoorden dan deze vragen, kan je je behoorlijk teneergeslagen voelen. En je zult je zeker afvragen, "maar hoe ga ik hier uitkomen". Echter is dat al een stap verder. Eerst inzicht dan actie. Je wilt immers toch veranderen!

Je zal eerst met de urgentie aan de slag moeten. Want hoe urgenter, hoe meer de kans van slagen van verandering er zal zijn!


Het inzien van jouw probleem gaat je dus verder helpen!


Wil je meer tips en werkbare opdrachten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!