Waar sta jij over 5 jaar?

Tja, waar sta ik eigenlijk over 5 jaar?

 

Het is een van de lastigste sollicitatievragen die je kunt krijgen. Wat ga je hier op antwoorden?

Wat willen ze eigenlijk weten door deze vraag te stellen.

Recruiters, interviewers, hrm-ers of wie dan ook die je voor je hebt in je sollicitatiegesprek, willen weten hoe ambitieus jij bent. Deze vraag brengt vaak veel onzekerheid te weeg bij sollicitanten. Want wat willen ze nu eigenlijk horen?

Het juiste antwoord geven op deze vraag is lastig, want tja wat zoekt de tegenpartij. Zoeken ze iemand die carrière wil maken, of pas je dan juist niet in die functie.

Je kan je voorbereiden door te kijken of je boven of onder je niveau solliciteert. Is de functie onder je opleidingsniveau, dan is te ambitieus regeren een valkuil. De kans dat je overgekwalificeerd bent en dus snel uitgekeken bent op de functie zal doen besluiten je niet aan te nemen.

Is je opleidingsniveau lager dan gevraagd, dan is het juist goed om te laten zien dat je wil groeien. Dan kan je dus juist je ambitie te kennen geven.

Een ding kan je in ieder geval zeggen: Dan heb ik veel nieuwe dingen bijgeleerd.

Maar eerlijk gezegd, waar sta je nu echt over 5 jaar?

 

 

Veel mensen weten dat gewoonweg niet. Het is ook een vraag die van verschillende factoren afhankelijk is. Dat weten de mensen aan de andere kant van de sollicitatietafel ook hoor!.

Toch is het wel goed om hier eens over na te denken. Want ondanks dat je het juiste antwoord wilt geven om die baan te krijgen, is het ook goed om te kijken hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je loopbaan. Immers de toekomst zit hem in flexibele arbeidskrachten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Ik sprak recentelijk met een deelnemer over zijn huidige werkomgeving. Over wat hij graag zou willen, maar daar was geen ruimte voor binnen het bedrijf. Toen ik hem vroeg wat zijn plan zou zijn als hij ooit ontslagen zou worden, had hij geen idee.

De veiligheid die hij nu heeft, is niet een garantie voor de toekomst. Die toekomst is niet te voorspellen. Toch kan je daar enige invloed op uit oefenen. Zo zag deze deelnemer in dat nadenken over wat hij zou willen na zijn carrière bij zijn huidige werkgever toch wel belangrijk is. Want hij wil verder, en dan het liefste in iets waar zijn hart ligt.

De passieve en actieve loopbaan

Afwachten tot je misschien ooit ontslagen wordt en dan actie ondernemen is passief bezig zijn met je loopbaan. Actief bezig zijn is nu al uitstippelen wat je wil, welke stappen je nu al kunt nemen door bijvoorbeeld eens rond te kijken welke opleidingen aansluiten bij wat je graag wilt gaan doen. Of als je al werk doet wat leuk is, hoe je dan je eventuele concurrentie bij solliciteren voor kunt zijn door je zelf verder te ontwikkelen.

In het voorbeeld dat ik gaf had de medewerker allemaal interne opleidingen gevolgd. Opleidingen die goed passen bij zijn huidige functie. Maar gaat het hem ook helpen in een toekomst na zijn huidige baan.

Hoe zit dat bij jou?

Wat kan jij zelf ondernemen om je loopbaan te sturen. Wat wil je graag, wat zou je daarvoor moeten doen?

Het is niet alleen een opleiding die je toekomstige loopbaan kan sturen. Er zijn al veel meer stappen te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld gaan netwerken. Netwerken om jezelf met je kwaliteiten en talenten op de kaart te zetten.

Als jij over 5 jaar wil gaan doen waar je goed in bent, wat leuk vindt, kan ik je maar 1 advies geven:

Ga nu alvast wat doen!

Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met me op. Ik help je graag om actief met je loopbaanplanning aan de slag te gaan.