Loopbaancoaching en vinden van balans

 

 Loopbaancoaching en het vinden van jouw balans, en wat er allemaal meespeelt.


Hoewel ik steeds meer geluiden hoor dat, gezien de huidige arbeidsmarkt, het vinden van een betaalde baan belangrijk is, blijkt dat balans tussen je werk en je privé belangrijk is voor vrouwen (70% bron linkedin onderzoek what women want).

Maar wat speelt nou bij jouw balans vinden mee?  

 


Hoe jij in balans bent heeft te maken met hoeveel energiegevende zaken en taken je hebt versus hoeveel energie slurpende zaken en taken je hebt.


Het heeft te maken met je werk.

Zowel de taakinhoud, als jouw werkomgeving, als de regelmogelijkheden die je hebt. Doe jij werk wat je leuk vindt? Of is het grootste gedeelte van je werktaak uitdagend genoeg. Met andere woorden maak jij optimaal gebruik van jouw talenten zodat je energie krijgt van je werk. En hoe zit dat met jou werkomgeving? Heb je een leuke motiverende leidinggevende die stimuleert en inspireert, of heb je een manager die controleert en stuurt. En hoe zit dat met jouw collega's en de sfeer op de afdeling? Kan je op ze bouwen, kan je ze vertrouwen of speelt roddel en achterklap dagelijks een grote rol. Beslis voor jezelf of het energiegevend is of energievretend.


Het heeft te maken met je privé.

Wie ben jij in je privé situatie? Wat heb jij daar allemaal te doen en te regelen. Welke zorgtaken heb je? De zorgtaken kunnen variëren van het hebben van kinderen tot het verzorgen van een naaste of een combi van beiden. Maar ook de taken die je misschien daarnaast nog hebt als vrijwilliger etc. Je snapt dat ook hier de energiegevende taken en de energievretende taken zijn vertegenwoordigd. 


Het heeft te maken met jouw persoonlijkheid

Hoe jij het ervaart, hoe jij je grenzen stelt (of juist niet), hoe belangrijk jij jezelf vindt. Allemaal zaken waar jij invloed op zou kunnen hebben. Maar vaak zit hier een patroon waar je al jaren mee worsteld. Hoeveel energie heeft dit je gekost (als we het dan toch over energievretende zaken hebben).


Wat is wijsheid als je leegloopt

Wat wijsheid is, ligt helemaal aan wat jij ermee wilt doen. Realiseer je eerst eens hoeveel het je kost om niet in balans te zijn. Het is goed om te weten voor jezelf waar je slurpers en gevers van energie zitten. En daar kan een loopbaantraject je heel goed bij helpen. Dan krijg je inzicht waar je zowel op je werk, privé maar ook als persoonlijkheid tegen aanloopt en krijg je zicht op hoe je hier verandering in kan aanbrengen. Mijn tip is (als je dit nog niet hebt gedaan), om de gratis werksensitiviteits test te doen. Hiermee leer je jezelf al een stukje beter kennen!