reflecteren op je cv

 Jij en jouw CV!

Ben jij het CV of de persoon erachter?

 

Mag ik jouw CV eens zien? En hup je stuurt een overzicht met al je studies, je certificaten, je werkervaring etc. etc. Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Wat zegt jouw CV nu eigenlijk over jezelf? 

 

 

Wat is een CV eigenlijk

Een Curriculum (latijn voor loop) Vitae (latijns voor leven) is dus zoals hierboven omschreven niks meer en minder dan een overzicht van max 2 kantjes met jouw gegevens over werk en studie en evt. hobby's en interesses. 

Maar ben je er ook trots op?

Of is het iets dat gewoon zo is verlopen? Heb je wel eens heel bewust gekeken naar het begin van je CV? Ofwel de eerste studie die je hebt gedaan. Hoe ben je nu tot die keuze gekomen? Wie hadden er allemaal invloed op die keuze. En ben je nu achteraf trots op die keuze of zou je deze liever van je CV weghalen?

Waar het om gaat is:

hoe je tot de gemaakte keuzen gekomen bent. Dat zegt wat over jou. Is het allemaal zo gelopen en heb je er niet bewust in gestuurd? Of heb je elke stap bewust genomen?

Als je al die stappen nu eens 1 voor 1 naloopt. Kijk dan eens per stap of je er een beeld bij krijgt. Bij dit beeld of misschien wel gevoel over die situatie kan je je afvragen:

  • Wat was daar nu leuk in die functie of opleiding? 
  • Met wie was je aan het werk of in opleiding?
  • Hoe was de omgeving waarin je werkte of studeerde?
  • Hoe ben je nu tot die keuze gekomen?
  • En wat is het belangrijkste dat je uit dit moment haalt?

Als je dit nu eens opschrijft en kijkt waar jij je het prettigste voelde, dan heb je al een eerste stap gemaakt om voor jezelf te beoordelen of je op de juiste koers zit, of dat je een andere weg wilt inslaan.

Als je zo je CV eens benadert, zegt dat voor jou misschien wel heel veel. Misschien kom je wel tot de conclusie dat jezelf hebt toegelaten om naar adviezen van een ander te luisteren en niet je eigen hart hebt gevolgd.

Maar wat heb je daar dan aan?

Stel je gaat van koers veranderen en je hart volgen. Je CV geeft geen ervaring aan op dat gebied. Dan kan je vanuit je CV duidelijk aangeven dat door reflectie op je CV jouw duidelijk is geworden, dat je vanaf nu je eigen koers vaart. Daarmee geeft je duidelijk aan dat je dus beslissingen durft te nemen en durft te reflecteren en te handelen. Dat zegt meer dan een opsomming van alle banen en studies die je hebt gedaan.

Stel dat je CV precies is zoals jij wilt, dan kom je krachtig over door aan te geven dat je na reflectie op je loopbaan besloten hebt om een vervolgstap te maken in de richting waarin je nu ook zit. Het is een bewuste keuze.

Stel je hebt een gat in je CV. Reflecteer daar nu eens op. Wat doet dat met je? Is dat een bewuste keuze geweest. Wat heb je in die periode gedaan? En wat heb je geleerd van die periode? Ook dit kan je door te reflecteren prima verkopen tijdens een gesprek. Als je maar bewust bent van het waarom.

Waar het dus om gaat is dat je durft te reflecteren op je loopbaan.

Dat je leert van hoe je keuzen maakt. En vooral bewust bent waarom je keuze hebt gemaakt. Dat is kracht vanuit jezelf.

Mocht het je zelf niet lukken om te reflecteren op je CV, maak dan een afspraak. Dan reflecteren we samen. Dit kan ook via skype (Miranda Kroes).